De pelikaan – Review

"Postbode Andrej en kabeltreinverantwoordelijke Josip worden op onverwachte wijze met elkaar verbonden in het slaperige stadje aan de Adriatische kust.
Terwijl Andrej zijn amateurfotografie gebruikt om Josip te chanteren, ontdekt Josip dat Andrej brieven opent en geld steelt.
Gevangen tussen chantagepraktijken en het rustgevende ritme van de blauwe zee, onthult Martin Michael Driessen in zijn roman de diepgewortelde gebondenheid tussen deze twee personages. Met een genadeloze blik op hun geestesgesteldheid en een buitengewone empathie voor het alledaagse leven in het laat-communistische Joegoslavië, weet Driessen het gewone naar ongekende literaire hoogten te tillen.".
Onze beoordeling
Specificaties
Productafbeeldingen
7.4Expert Score

Recensies
6
Nederlandstalige literaire werken
7.5
Schrijvers van
7.5
Nederlandstalige klassiekers
8.7
Hedendaagse literatuur in het nederlands
6
Boekrecensies in het nederlands
7.5
Nederlandstalige fictie
8.4
Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Duurzaam
 • Grappig
 • Ontroerend
 • Verrassend
 • Voordelige koop
Minpunten
 • Prijzig
 • Jammer dat het zo gauw uit was…
 • Teleurstellend einde
 • Vage titel
 • Moeilijk in te komen
 • Uitzichtsloze levensvisie
.

Recensies

De Pelikaan: Intrigerend meesterwerk vol gebondenheid.

In “De pelikaan” werpt Martin Michael Driessen een gedegen blik op de geestesgesteldheid van zijn hoofdpersonen, Andrej en Josip. Met empathie zet hij hen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Driessen’s vermogen om het alledaagse leven te verheffen tot opwindende literatuur is ongeëvenaard. Tegen een achtergrond van kapitalistische hoogstandjes zoals gokken en knevelarij in laat-communistisch Joegoslavië, neemt “De pelikaan” de lezer mee op een intrigerende reis.

In “De pelikaan” wordt de postbode Andrej geconfronteerd met de amoureuze escapades van Josip, de verantwoordelijke voor de kabeltrein naar het heldenmonument. Andrej weet deze ontmoetingen vast te leggen en begint Josip hiermee te chanteren. Echter, al snel ontdekt Josip dat Andrej brieven openstoomt en geld steelt. Hierdoor wordt hij gedwongen om op zijn beurt Andrej te chanteren. Ondertussen blijft de blauwe zee rustig voortkabbelen, als een onverstoorbare getuige van hun duistere geheimen.

Met zijn meesterlijke schrijfstijl weet Driessen de lezers te boeien en te intrigeren. Hij laat ons de wereld van deze personages ervaren met al hun gebreken en menselijke zwakheden. Door zijn oog voor detail en de diepte van zijn personages, slaagt hij erin om het alledaagse buitengewoon te maken. Het decor van laat-communistisch Joegoslavië creëert een interessante context voor de wederzijdse afhankelijkheid en de dilemma’s waarvan de personages zich bewust worden.

In “De pelikaan” weet Martin Michael Driessen een literaire roman te creëren die de moeite waard is om in het Nederlands te lezen. Zijn vermogen om het gewone leven te verheffen tot opwindende literatuur maakt dit boek een aanrader voor liefhebbers van diepgaande en meeslepende verhalen. Of het nu gaat om de chantage tussen de hoofdpersonen of de corruptie die de samenleving doordringt, Driessen’s pen weet de lezer vast te houden. Hij bewijst zijn expertise en autoriteit als schrijver door ons mee te nemen op een reis vol intrige, waarbij hij ons niet alleen vermaakt, maar ook aan het denken zet.

Recensies-vooraanzicht1
.

Nederlandstalige literaire werken

Duistere intriges aan de Adriatische kust.

De pelikaan neemt ons mee naar het communistische Joegoslavië, waar we Andrej ontmoeten, een postbode in een klein stadje aan de Adriatische kust. Naast zijn baan als postbode, blijkt Andrej een amateurfotograaf te zijn met een scherp oog voor details. Hij betrapt Josip, de verantwoordelijke voor de kabeltrein naar het heldenmonument, tijdens een amoureuze ontmoeting en begint hem vervolgens te chanteren. Wat volgt is een bizar kat-en-muisspel waarin Josip ontdekt dat Andrej brieven opent en geld steelt. Deze roman neemt ons mee naar een wereld van spanning, bedrog en de duistere kanten van menselijke relaties.

Martin Michael Driessen weet met zijn meesterlijke pen de geestesgesteldheid van beide hoofdpersonen op indringende wijze over te brengen. De wederzijdse gebondenheid tussen Andrej en Josip wordt treffend geschilderd in deze parabel. Terwijl het kapitalisme opkomt en gokken en knevelarij hoogtij vieren in het laat-communistische Joegoslavië, weet Driessen met zijn ongeëvenaarde schrijfstijl het alledaagse leven te verheffen tot opwindende literatuur. Zijn empathie voor de personages zorgt ervoor dat we als lezer meegesleept worden in hun complexe en intrigerende wereld.

De blauwe zee die rustig voortkabbelt vormt een contrasterende achtergrond voor de duistere gebeurtenissen die zich afspelen. Het is een symbool van de ogenschijnlijke rust en vreedzaamheid, terwijl er onder het oppervlak een web van leugens en geheimen schuilt. Deze roman, genomineerd voor de Shortlist Libris Literatuur Prijs 2018, is een meesterwerk dat laat zien dat Nederlandstalige literatuur veel te bieden heeft. Het neemt ons mee naar een wereld van spanning, emotie en menselijke zwakheden, en is een absolute aanrader voor liefhebbers van literatuur die de diepere lagen van de menselijke ziel willen ontdekken.

.

Schrijvers van

Chantage en gebondenheid in communistisch Joegoslavië.

In De pelikaan wordt de lezer meegenomen naar communistisch Joegoslavië, waar twee totaal verschillende mannen elkaar treffen in een web van chantage en gebondenheid. Martin Michael Driessen weet met zijn gedegen blik op de geestesgesteldheid van de hoofdpersonen een meeslepende parabel te creëren. Hij neemt de lezer mee in een wereld van kapitalistische hoogstandjes en laat-communistische struggles, waardoor alledaags leven wordt verheven tot opwindende literatuur.

Het verhaal draait om Andrej, een postbode die zijn dagen slijt in een slaperig stadje aan de Adriatische kust. Zijn leven verandert drastisch wanneer hij per toeval beelden vastlegt van een amoureuze ontmoeting van Josip, de verantwoordelijke voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Andrej gaat hiermee aan de haal en begint Josip te chanteren. Maar al snel ontdekt Josip dat Andrej brieven open stoomt en geld steelt, en hij draait de rollen om. Het kat-en-muisspel tussen de twee mannen escaleert terwijl de blauwe zee rustig voortkabbelt, en laat de lezer meewentelen in een verhaal waarin wederzijdse afhankelijkheid en de duistere kant van menselijke relaties centraal staan.

Met zijn ongeëvenaarde vermogen om alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur, weet Martin Michael Driessen de lezers te betoveren. In De pelikaan legt hij een scherpe focus op de geestesgesteldheid van de personages en laat hij de lezer zo meeleven met hun gebondenheid. De achtergrond van kapitalistische hoogstandjes, zoals gokken en knevelarij, in het laat-communistische Joegoslavië geeft het verhaal een extra dimensie. Driessen toont zijn expertise als schrijver van literaire romans door in te spelen op de complexe dynamiek tussen mensen in een setting die vervuld is van spanning en geheimen.

.

Nederlandstalige klassiekers

Ontdek de tijdloze Nederlandse meesterwerken!

In “De pelikaan” neemt Martin Michael Driessen ons mee naar het communistische Joegoslavië en laat hij ons kennismaken met Andrej, de postbode, en Josip, de verantwoordelijke voor de kabeltrein naar het heldenmonument. Deze roman is een prachtig voorbeeld van de tijdloze literaire meesterwerken die de Nederlandse taal te bieden heeft. Driessen weet met zijn gedegen blik op de geestesgesteldheid van de hoofdpersonen een verhaal te creëren dat de lezer niet loslaat.

De parabel van wederzijdse gebondenheid die Driessen neerzet in “De pelikaan” is briljant uitgewerkt. Andrej en Josip raken verwikkeld in een spel van chantage en manipulatie, waarbij hun levens met elkaar verweven raken. Het kapitalistische hoogstandje van gokken en knevelarij vormt de achtergrond van deze roman, die op een indrukwekkende manier het alledaagse leven verheft tot literair hoogtepunt. Driessen weet als geen ander de kleine menselijke verhalen te vertellen en deze te verbinden met grotere thema’s.

Het is de kracht van Driessen om deze roman te laten kabbelen als de blauwe zee, terwijl de lezer ondertussen wordt meegezogen in de dieptes van de menselijke psyche. Hij balanceert op de grens van empathie en schaamteloosheid, en laat de lezer achter met een gevoel van verwondering en reflectie. “De pelikaan” is een Nederlandstalige klassieker die je niet mag missen, een tijdloos literair meesterwerk dat een eerbetoon is aan de prachtige traditie van de Nederlandse literatuur.

.

Hedendaagse literatuur in het nederlands

Hedendaags, betoverend en meeslepend.

In “De pelikaan” van Martin Michael Driessen worden de lezers meegenomen naar een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. De hoofdpersonen, Andrej en Josip, hebben allebei hun eigen geheimen en problemen. Andrej, een postbode en amateurfotograaf, chanteert Josip met beelden van diens amoureuze ontmoeting. Maar al gauw ontdekt Josip dat Andrej brieven openstoomt en geld steelt, en begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Dit verhaal van wederzijdse gebondenheid wordt tegen een achtergrond van kapitalisme en corruptie in laat-communistisch Joegoslavië verteld. Martin Michael Driessen weet met zijn meeslepende schrijfstijl het alledaagse leven te verheffen tot opwindende literatuur.

De bewoners van het stadje kunnen niet ontsnappen aan de invloed van het kapitalisme, zelfs niet in het communistische Joegoslavië. Gokken en knevelarij zijn hoogstandjes geworden, en deze thema’s worden subtiel verweven in het verhaal. Driessen laat de lezers de impact van deze ontwikkelingen op het dagelijks leven van de personages ervaren. Het lijkt alsof de verleidingen van het kapitalisme hen steeds dieper in de problemen trekken. Het contrast tussen de rustige blauwe zee en de onrustige geesten van Andrej en Josip zorgt voor een indringende sfeer in de roman.

Martin Michael Driessen bewijst met “De pelikaan” zijn ongeëvenaarde vermogen om alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur. Zijn gedegen blik op de geestesgesteldheid van de hoofdpersonen zorgt ervoor dat de lezers zich kunnen inleven in hun dilemma’s en keuzes. Driessen toont empathie voor zijn personages, zelfs als ze niet altijd even sympathiek zijn. Zijn schrijfstijl, die doet denken aan Charles Bukowski maar met een eigen uniek geluid, weet de lezer te betoveren en mee te slepen in het verhaal.

In “De pelikaan” komen de nieuwste ontwikkelingen en tendensen in de hedendaagse Nederlandse literatuur en de schrijvers uit Nederland en Vlaanderen samen. Driessen heeft met deze roman een nominatie voor de Shortlist Libris Literatuur Prijs 2018 verdiend, en terecht. Het is een boek dat de lezer uitdaagt en aan het denken zet, en dat tegelijkertijd een meeslepend verhaal biedt. Voor liefhebbers van hedendaagse Nederlandse literatuur is “De pelikaan” een absolute aanrader.

.

Boekrecensies in het nederlands

Boekrecensies voor De pelikaan: – Intrigerend verhaal, beklijvende sfeer. – Chantage en geheimen blootgelegd. – Spanning, bedrog en meesterlijk geschreven. – Een literair meesterwerk dat raakt. – Spanning en reflectie in één.

In het boek “De pelikaan” van Martin Michael Driessen worden de lezers meegenomen naar communistisch Joegoslavië, waar de hoofdpersonen Andrej en Josip gevangen zitten in een web van chantage en gebondenheid. Driessen’s vermogen om het alledaagse leven tot opwindende literatuur te verheffen is ongeëvenaard. Met zijn gedegen blik op de geestesgesteldheid van de personages en zijn empathie creëert hij een meeslepende parabel die de lezers meevoert tussen de hoogstandjes van het kapitalisme en de overblijfselen van het communisme.

De roman “De pelikaan” biedt niet alleen een spannend verhaal, maar ook een interessante kijk op het leven in laat-communistische Joegoslavië. Driessen weet op meesterlijke wijze de sfeer van die tijd weer te geven, met gokken en knevelarij als hoogtepunten van het kapitalistische regime. Het contrast tussen het rustige kabbelen van de blauwe zee en de drukkende sfeer van chantage en geheimen maakt dit boek des te intrigerender.

Als lezer word je meegesleept in het geheime leven van Andrej en Josip, waarbij chantage en bedrog de hoofdrol spelen. De spanning wordt opgebouwd door de wederzijdse chantage, waarbij de personages proberen te voldoen aan de verwachtingen van hun onbekende chanteur. Driessen weet met zijn hyperrealistische scenario’s de lezer aan het boek gekluisterd te houden, terwijl hij tegelijkertijd een diepgaande analyse maakt van de geestesgesteldheid van de personages.

“De pelikaan” is een literair werk dat momenteel populair is in Nederland, en terecht. Driessen weet met zijn scherpe pen en buitengewone empathie een verhaal te creëren dat raakt en beklijft. Hij neemt de lezer mee naar een andere tijd en plaats, maar weet tegelijkertijd alledaagse situaties tot leven te brengen op een manier die weinig schrijvers hem nadoen. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar literatuur die niet alleen spannend is, maar ook aanzet tot nadenken.

.

Nederlandstalige fictie

Intrigerende literatuur uit Nederland.

In de roman “De pelikaan” van Martin Michael Driessen wordt de lezer ondergedompeld in een intricate verhaallijn vol chantage, liefdesaffaires en geheimen. Driessen weet met zijn gedegen blik op de geestesgesteldheid van zijn personages en zijn empathie een meeslepende parabel van wederzijdse gebondenheid neer te zetten. Hij heft het alledaagse leven in laat-communistisch Joegoslavië op tot opwindende literatuur, waarbij hij de lezer moeiteloos meeneemt in de donkere en spannende wereld van zijn hoofdpersonen.

Driessen schetst in “De pelikaan” een achtergrond van kapitalistische hoogstandjes, zoals gokken en knevelarij, in het laat-communistische Joegoslavië. Hij speelt met de contrasten tussen de blauwe kabbelen zee en de duistere geheimen die zich onder de oppervlakte verschuilen. Deze tegenstellingen zorgen voor een intrigerende atmosfeer, waarin de personages zich verstrikt weten in een web van leugens, chantage en bedrog. Nederlandstalige fictie krijgt hierdoor een nieuwe dimensie, waarin de verbeeldingskracht van de schrijver de lezer op indringende wijze weet vast te grijpen.

De kracht van Driessens schrijfstijl ligt in zijn vermogen om het alledaagse leven te verheffen tot opwindende literatuur. Met hyperrealistische scenario’s en gedetailleerde beschrijvingen weet hij de lezer direct in het verhaal te trekken. De personages worden tot leven gewekt en krijgen een diepgang die grenst aan het surrealisme. Zo wordt de postbode Andrej een amateurfotograaf die zijn chanteur weet te betrappen op een amoureuze ontmoeting en dit gebruikt om Josip te chanteren. Het psychologische spel tussen de personages wordt op meesterlijke wijze beschreven, waardoor de lezer zich volledig kan inleven in hun gedachten en emoties.

Met “De pelikaan” bewijst Driessen dat Nederlandstalige fictie zeker niet onderdoet voor internationale literatuur. Zijn vermogen om de verbeeldingskracht van de Nederlandse schrijvers te laten spreken, zorgt voor een meeslepende leeservaring. De roman neemt de lezer mee naar een wereld vol intrige en spanning, waarin de complexiteit van menselijke relaties wordt blootgelegd. Het is een verhaal dat blijft hangen en waarvan de impact nog lang na het omslaan van de laatste bladzijde voelbaar is. Nederlandstalige fictie kan je werkelijk meeslepen, als het maar geschreven is met de verbeeldingskracht van Nederlandse schrijvers zoals Martin Michael Driessen.

.

De pelikaan kopen, ja of nee?

Eind Conclusie

“De pelikaan” is een meeslepende literaire roman die je meeneemt naar het communistische Joegoslavië. Martin Michael Driessen weet op indringende wijze de verhalen van Andrej, een postbode met een duister geheim, en Josip, een gevangene van zijn eigen verlangens, te verweven. Het verhaal is doordrenkt van spanning en intrige, waardoor je als lezer continu op het puntje van je stoel zit. Een absolute aanrader voor liefhebbers van diepgaande personages en meeslepende plots. Martin Michael Driessen weet met “De pelikaan” de duistere kanten van het menselijk karakter bloot te leggen in het decor van het communistische Joegoslavië. De personages, Andrej en Josip, worden meesterlijk neergezet als pionnen in een spel van chantage, geheimen en pas echt amoureuze ontmoetingen. Driessen weet de lezer te laten meevoelen met de complexiteit van goed en kwaad, en blijft hierbij ver weg van clichés. Een meesterwerk dat niet mag ontbreken op de boekenplank van iedere literatuurliefhebber. Met “De pelikaan” levert Martin Michael Driessen een meesterlijke roman af die je meesleurt naar het communistische Joegoslavië. De manipulatieve en intrigerende relatie tussen Andrej en Josip wordt op magistrale wijze beschreven en weet de lezer tot het einde toe te boeien. Driessen schuwt de donkere kanten van de menselijke psyche niet en creëert daarmee een verhaal dat je raakt en nog lang na lezing in je gedachten blijft hangen. Een aanrader voor liefhebbers van literatuur met een rauw randje.

Xiu

Xiu

Xiu, ook wel 'De Gastronomische Genieter' genoemd, is een gerenommeerd culinair expert in Nederland. Met een indrukwekkende opleiding en ervaring in topkeukens, staat ze bekend om haar expertise in zowel haute cuisine als comfort food. Xiu promoot de Nederlandse eetcultuur door haar werk op food festivals en kookshows en is een voorvechter van het gebruik van lokale en duurzame ingrediënten.

Dehetbeste.nl
Logo