Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm, is een vraag die al eeuwen wordt gesteld. Daron Acemoglu en James Robinson geven in hun boek “Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm” overtuigend antwoord.
Ze laten zien dat het niet geografische omstandigheden of culturele verschillen zijn die het succes of falen van een economie bepalen, maar de politieke en economische instituties. Ze baseren hun argumenten op vijftien jaar veldonderzoek en historische analyses.
Aan de hand van fascinerende voorbeelden, zoals het contrast tussen Noord- en Zuid-Korea, tonen ze aan hoe goede instituties innovatie en economische groei stimuleren, terwijl slechte instituties leiden tot onderdrukking en armoede. Dit boek geeft nieuwe inzichten in de oorzaken van armoede en rijkdom en laat ons op een andere manier naar de wereld kijken. In de stijl van Charles Bukowski zou ik zeggen: “Dit boek van Acemoglu en Robinson daagt ons uit om onze kijk op welvaart en armoede te heroverwegen. Het is een eyeopener die politici en economen wereldwijd zouden moeten lezen.”.