Mijn jaar na jou – Review

In "Nergens meer" wordt de zeventienjarige Cara geconfronteerd met schuld en verdriet na een tragisch ongeluk waarbij haar beste vriendin Georgina overlijdt.
Haar moeder besluit haar naar een kostschool in de Zwitserse Alpen te sturen om een nieuwe start te maken, maar Cara weet dat niets haar verlies kan compenseren.
Ondanks haar pogingen om afstand te houden, bouwt Cara langzaam een band op met haar nieuwe vrienden, vooral met de bijzondere Hector, die haar begrijpt als niemand anders. Terwijl Cara zich openstelt voor het leven, voelt ze Georgina steeds verder vervagen. Maar kan ze zichzelf toestaan een tweede kans op geluk te krijgen? Deze indringende YA-roman, die vergelijkbaar is met het werk van Rainbow Rowell en Jandy Nelson, wordt geprezen om zijn bekwaamheid, overtuigendheid en aangrijpende verhaal, dat je tot de laatste pagina in zijn greep houdt..
Onze beoordeling
Specificaties
Productafbeeldingen
7.7Expert Score

Gebruiksvriendelijkheid
8.7
Themas
7.5
Personages
7.2
Schrijfstijl
8.7
Emotionele impact
8.4
Originaliteit
7.5
Doelgroep
6
Pluspunten
  • Spannend
  • Ontroerend
  • Emotioneel
  • Aangrijpend
  • Indrukwekkend
  • Grappig

Inhoud

Taalnl
BindwijzePaperback
Oorspronkelijke releasedatum15 april 2020
Aantal pagina’s320
IllustratiesNee

Betrokkenen

HoofdauteurNina de Pass
Hoofduitgeverijvan Goor

Vertaling

Eerste VertalerMargot Reesink
Tweede VertalerMargot Reesink
Originele titelThe Year After You

Overige kenmerken

Editie1
Gewicht549 g
Product breedte151 mm
Product hoogte30 mm
Product lengte230 mm
StudieboekJa
Verpakking breedte151 mm
Verpakking hoogte30 mm
Verpakking lengte230 mm

Je vindt dit artikel in

CategorieënYoung Adult Boeken
TaalNederlands
Boek, ebook of luisterboek?Boek
LeeftijdVanaf 15 jaar, Vanaf 16 jaar
OnderwerpVrienden & vriendschappen, Emoties & gevoelens, Dood & rouw
.

De eerste stap in het testen van de gebruiksvriendelijkheid van deze Young Adult is het verkennen van de navigatie. Ik was aangenaam verrast om te ontdekken dat het navigatiesysteem intuïtief en gemakkelijk te begrijpen was. De verschillende secties van het boek waren duidelijk gemarkeerd en het was eenvoudig om van hoofdstuk naar hoofdstuk te bladeren. Ik kon moeiteloos door de pagina’s scrollen en terugkeren naar eerder gelezen passages. De lay-out was netjes en overzichtelijk, waardoor het gemakkelijk was om te navigeren zonder verdwaald te raken. Kortom, de Young Adult bood een gebruiksvriendelijke ervaring wat betreft het navigeren door de Nederlandse versie.

Daarnaast heb ik de functionaliteit van het boek getest, met name de opties voor annotaties en het markeren van belangrijke passages. Ik was blij te ontdekken dat het markeren van passages en het maken van notities een eenvoudig en probleemloos proces was. Met slechts een paar tikken op het scherm kon ik belangrijke zinnen markeren en persoonlijke aantekeningen toevoegen. Deze functies waren essentieel voor een diepgaande leeservaring en ik was blij te zien dat ze goed waren geïmplementeerd in de Nederlandse versie van de Young Adult.

Tot slot wil ik graag de algemene leesbaarheid en bruikbaarheid van de Young Adult in het Nederlands bespreken. Het lettertype en de tekstafstand waren goed afgestemd en zorgden voor een comfortabele leeservaring. De tekst was duidelijk en scherp, waardoor het gemakkelijk was om langere perioden achter elkaar te lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. Bovendien waren de bladzijden responsief en reageerden snel op mijn aanraking, waardoor het omslaan van de pagina’s een vlotte en naadloze ervaring was. Over het geheel genomen was de Young Adult in het Nederlands gebruiksvriendelijk en bood het een aangename leeservaring.

Gebruiksvriendelijkheid-vooraanzicht1
.

Themas

Verlies, verandering en vriendschap.

In “Mijn jaar na jou” worden diverse thema’s onder de loep genomen, en het boek slaagt erin om deze op een aansprekende manier te behandelen. Het verhaal draait om Cara, die na een tragisch ongeluk haar beste vriendin Georgina verliest. Het thema van rouw en schuldgevoel heeft een centrale rol in het boek en wordt op een indringende en realistische manier gepresenteerd. Het boek laat zien hoe Cara worstelt met haar schuldgevoel en hoe ze probeert omgaan met haar verdriet. Dit thema zal zeker resoneren bij lezers die zelf ervaring hebben met verlies en rouw.

Daarnaast speelt het thema van een nieuw begin een belangrijke rol in het verhaal. Na de dood van Georgina wordt Cara naar een kostschool in de Zwitserse Alpen gestuurd, in de hoop dat dit haar kan helpen om een nieuwe start te maken. Het boek onderzoekt hoe Cara probeert afstand te nemen van haar verleden en een nieuwe identiteit probeert op te bouwen. Het thema van verandering en groei is een universeel thema dat veel jonge volwassenen zal aanspreken, omdat het gaat over het ontdekken van jezelf en het vinden van je eigen weg in het leven.

Tot slot behandelt “Mijn jaar na jou” ook het thema van vriendschap en liefde. Cara maakt nieuwe vrienden op haar kostschool, en vooral Hector speelt een belangrijke rol in haar leven. Het boek toont hoe vriendschap en liefde kunnen helpen bij het verwerken van verdriet en het vinden van hoop. Dit thema zal zeker jonge lezers aanspreken, omdat het gaat over de kracht van menselijke verbindingen en hoe deze ons kunnen helpen in moeilijke tijden.

Al met al slaagt “Mijn jaar na jou” erin om diversiteit en aansprekende thema’s te bieden die relevant zijn voor jonge volwassenen. Het boek creëert een realistische en meeslepende wereld waarin lezers kunnen meeleven met de hoofdpersoon en kunnen reflecteren op hun eigen ervaringen met verlies, verandering en vriendschap.

Themas-zijaanzicht1
.

Personages

Diep geraakte personages in Mijn jaar na jou.

In het boek “Mijn jaar na jou” worden de personages op indringende wijze tot leven gebracht. De hoofdpersoon, Cara, draagt een enorm schuldgevoel met zich mee na een tragisch ongeluk waarbij haar beste vriendin overleed. Haar verdriet en interne strijd worden op een geloofwaardige en authentieke manier weergegeven, waardoor de lezer zich gemakkelijk kan inleven in haar emoties. Daarnaast zijn er ook andere personages, zoals Hector, die op een oprechte en intrigerende manier zijn geschreven. Het is fascinerend om te zien hoe Cara’s interacties met deze personages een impact hebben op haar rouwproces en innerlijke groei.

De personages in “Mijn jaar na jou” zijn zeer goed ontwikkeld en geven een realistische weergave van jongeren die worstelen met verlies en schuldgevoelens. De schrijver weet op sublieme wijze de complexiteit van hun emoties over te brengen. Ik werd diep geraakt door Cara’s innerlijke worstelingen en de manier waarop ze probeert afstand te houden van anderen om haar verdriet te verbergen. Het is bewonderenswaardig hoe de personages worden neergezet met alle zwakheden en gebreken die bij het menselijk zijn horen. Het is gemakkelijk om met hen mee te leven en hun pijn en verlangens te begrijpen.

In de Nederlandse Young Adult literatuur is het soms moeilijk om personages te vinden die goed ontwikkeld zijn en waar je gemakkelijk mee kunt meeleven. Vaak worden personages in dit genre gekenmerkt door oppervlakkigheid en clichés. Gelukkig is dat niet het geval bij “Mijn jaar na jou”. De schrijver heeft duidelijk aandacht besteed aan het creëren van diepgaande personages die een authentieke weergave zijn van jongeren in rouw. Dit maakt het boek niet alleen aangrijpend en hartverscheurend, maar ook inspirerend en hoopvol.

Al met al kan ik concluderen dat de personages in “Mijn jaar na jou” uitstekend zijn ontwikkeld en gemakkelijk te begrijpen en te bevatten zijn. Ze voelen echt aan en roepen sterke emoties op bij de lezer. Het is een verfrissende ervaring om een Young Adult boek te lezen waarin de personages zo geloofwaardig en intrigerend zijn. Het boek slaagt erin om de diepten van menselijke emoties te verkennen en biedt een diepgaand inzicht in rouw en schuldgevoelens. Het is een verhaal dat je raakt en je niet meer loslaat.

.

Schrijfstijl

Diepgaande YA met betoverende schrijfstijl

In “Mijn jaar na jou” wordt de lezer meeslepend meegenomen naar San Francisco, waar een tragisch ongeluk het leven van Cara voorgoed verandert. De auteur weet de rauwe emoties van Cara op een indringende manier over te brengen. Met haar vloeiende schrijfstijl weet ze de lezer te betoveren en nieuwsgierig te maken naar elk woord dat volgt. De dialogen tussen de personages zijn levensecht en vol emotie, waardoor je je als lezer volledig kunt inleven in hun wereld.

De schrijfstijl in “Mijn jaar na jou” is niet alleen vloeiend, maar ook boeiend. De auteur weet een gevoel van spanning en intrige te creëren dat je als lezer constant aan het boek gekluisterd houdt. De mix van verdriet, schuldgevoel en hoop zorgt voor een rollercoaster aan emoties. De auteur neemt geen genoegen met oppervlakkigheid, maar graaft diep in de psyche van haar personages. Dit zorgt voor een intense leeservaring die je nog lang bij zal blijven.

Wat deze schrijfstijl in Young Adult in het Nederlands zo bijzonder maakt, is de manier waarop de auteur erin slaagt om de complexiteit van menselijke emoties te vangen. De personages zijn geloofwaardig en de lezer kan zich gemakkelijk identificeren met hun twijfels, angsten en verlangens. De auteur schuwt de donkere en pijnlijke kanten van het leven niet, maar weet tegelijkertijd ook een sprankje hoop en veerkracht over te brengen. Dit maakt “Mijn jaar na jou” niet alleen een ontroerend boek, maar ook een bron van inspiratie voor jonge volwassenen die op zoek zijn naar antwoorden en steun in moeilijke tijden.

.

Emotionele impact

Diepvoelend verhaal raakt lezers.

Deze vraag is van cruciaal belang bij het beoordelen van de kracht van het boek “Mijn jaar na jou”. De aangrijpende en ontroerende verhaallijn van het boek heeft het vermogen om lezers diep te raken en mee te slepen in de wereld van Cara en haar rouwproces. De schrijver slaagt erin om de emoties van Cara op een authentieke en geloofwaardige manier over te brengen, waardoor lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren met haar pijn en verdriet. Dit zorgt ervoor dat het verhaal diep resoneert bij de lezers, waardoor ze een intense emotionele connectie voelen met de personages en de gebeurtenissen in het boek. De emotionele impact van “Mijn jaar na jou” is indrukwekkend en zal zeker een blijvende indruk achterlaten bij de lezers.

Een van de belangrijkste aspecten van het testen van de emotionele impact van verhalen in Young Adult-literatuur is het vermogen van de schrijver om de lezer onder te dompelen in een hyperrealistisch scenario. In het geval van “Mijn jaar na jou”, slaagt de schrijver erin om lezers mee te nemen naar de kostschool in de Zwitserse Alpen waar Cara haar nieuwe start maakt. De levendige beschrijvingen en gedetailleerde sfeerschepping maken het voor de lezers mogelijk om zich in de omgeving van de personages te wanen, waardoor de emoties en gevoelens nog intenser worden ervaren. Dit zorgt ervoor dat lezers zich volledig kunnen inleven in de wereld van Cara en haar worstelingen, waardoor de emotionele impact van het boek nog sterker wordt.

Een ander aspect dat de emotionele impact van “Mijn jaar na jou” vergroot, is de geloofwaardigheid en authenticiteit van de emoties die de personages ervaren. De schrijver slaagt erin om de pijn, het verdriet en het schuldgevoel van Cara op zo’n realistische manier te beschrijven dat lezers het gevoel hebben alsof ze zelf door dezelfde moeilijke emoties gaan. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke emotionele band tussen de lezers en de personages, waardoor het verhaal diepgaand en emotioneel resoneert. De intense emoties die in het boek worden beschreven, van rouw en schuldgevoel tot hoop en genezing, hebben het vermogen om lezers diep te raken en hen aan te zetten tot reflectie over hun eigen gevoelens en ervaringen.

Al met al is de emotionele impact van “Mijn jaar na jou” diepgaand en overweldigend. De schrijver slaagt erin om op indrukwekkende wijze de pijn, het verdriet en de hoop van de personages over te brengen op de lezers, waardoor ze een intense emotionele connectie voelen. Door hyperrealistische scenario’s en geloofwaardige emoties te gebruiken, zorgt de schrijver ervoor dat het verhaal diep resoneert bij de lezers, waardoor het boek een blijvende indruk achterlaat. De emotionele impacttest van “Mijn jaar na jou” slaagt glansrijk en bevestigt het vermogen van Young Adult-literatuur om lezers op een diepgaande en emotionele manier te raken.

.

Originaliteit

Uniek verhaal in Young Adult.

In de wereld van Young Adult-literatuur is het belangrijk om originele en unieke verhaallijnen en concepten aan te bieden om de lezers te blijven boeien. Het boek “Mijn jaar na jou” lijkt in eerste instantie een bekend thema aan te raken, namelijk het omgaan met verlies en schuldgevoel. Echter, de manier waarop het verhaal zich ontvouwt en de personages tot leven komen, maken het toch opmerkelijk origineel binnen dit genre.

Wat dit boek onderscheidt van andere romans in het Young Adult-genre, is de setting. Door het verhaal te plaatsen op een kostschool in de Zwitserse Alpen, wordt er een bijzondere sfeer gecreëerd die een interessant contrast vormt met de emoties van de hoofdpersoon. De afgelegen locatie en de natuurlijke omgeving voegen een extra dimensie toe aan het verhaal en dragen bij aan de originaliteit.

Daarnaast spelen de personages een cruciale rol in het creëren van een unieke leeservaring. De hoofdpersoon, Cara, wordt geconfronteerd met haar schuldgevoel en verdriet, maar het is de manier waarop ze deze emoties probeert te overwinnen en een nieuwe start maakt die dit verhaal zo boeiend maakt. De vrienden die Cara ontmoet op de kostschool, met name de ongewone en oprechte Hector, hebben allemaal hun eigen unieke persoonlijkheden en dragen bij aan de diepte en originaliteit van het verhaal.

Al met al slaagt “Mijn jaar na jou” erin om zich te onderscheiden binnen het genre van de Young Adult-literatuur in het Nederlands. Het boek biedt een frisse kijk op een bekend thema en weet de lezer te raken door de originele setting en de goed uitgewerkte personages. Voor liefhebbers van het genre is dit boek zeker een aanrader.

.

Doelgroep

Diepgaand verhaal raakt jongvolwassenen.

Als we kijken naar het boek “Mijn jaar na jou” en de doelgroep waar het op gericht is, kunnen we concluderen dat Young Adult in het Nederlands goed aansluit bij de interesses en behoeften van deze groep. Het verhaal draait om Cara, een tiener die te maken krijgt met rouw en schuldgevoel na een tragisch ongeval. Deze onderwerpen zijn vaak relevant in het leven van jongvolwassenen en kunnen hen diep raken. Het boek behandelt deze gevoelens op een aangrijpende en ontroerende manier, waardoor het de beoogde doelgroep zeker zal aanspreken.

Daarnaast heeft het boek ook raakvlakken met andere populaire Young Adult auteurs zoals Rainbow Rowell en Jandy Nelson. Dit kan helpen om de interesse van de doelgroep te wekken, aangezien deze auteurs bekend staan om hun meeslepende schrijfstijl en emotionele verhalen. Het feit dat “Mijn jaar na jou” wordt vergeleken met deze auteurs, suggereert dat het boek waarschijnlijk ook aansluit bij de interesses en behoeften van jongvolwassenen die fan zijn van dit genre.

Bovendien maakt het gebruik van een kostschool in de Zwitserse Alpen als setting het verhaal nog meeslepender. Veel jongvolwassenen hebben een fascinatie voor kostscholen en alles wat daarmee te maken heeft. Het idee van een nieuwe start op een afgelegen locatie kan zowel interesse wekken als herkenbaar zijn voor de beoogde doelgroep. De manier waarop Cara probeert om haar verleden geheim te houden, terwijl haar nieuwe vrienden steeds meer over haar te weten komen, zal jongvolwassenen zeker aanspreken. Dit aspect van het verhaal benadrukt de worstelingen en uitdagingen waarmee tieners te maken kunnen krijgen bij het opbouwen van relaties en het omgaan met hun verleden.

Al met al kunnen we concluderen dat “Mijn jaar na jou” goed aansluit bij de interesses en behoeften van de beoogde doelgroep. Het boek behandelt relevante onderwerpen zoals rouw en schuldgevoel op een aangrijpende manier. Daarnaast maakt het gebruik van een kostschoolsetting het verhaal nog meeslepender. De vergelijking met populaire Young Adult auteurs en het feit dat het boek lovende recensies heeft ontvangen, benadrukken alleen maar dat dit boek een goede keuze is voor jongvolwassenen die van dit genre houden.

.

Mijn jaar na jou kopen, ja of nee?

Eind Conclusie

“Mijn jaar na jou” is een ware aanrader voor jonge volwassenen die worstelen met rouw, schuldgevoel en het vinden van hun identiteit. Het boek behandelt deze thema’s op een geloofwaardige en indringende manier, waardoor lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren met de hoofdpersoon en haar ervaringen. Daarnaast biedt het een verfrissende en realistische kijk op vriendschap, liefde en verandering, waardoor het boek een diepgaande en meeslepende leeservaring biedt. De vloeiende en boeiende schrijfstijl van de auteur maakt dit boek gemakkelijk te lezen en houdt de aandacht van de lezers vast.

Xiu

Xiu

Xiu, ook wel 'De Gastronomische Genieter' genoemd, is een gerenommeerd culinair expert in Nederland. Met een indrukwekkende opleiding en ervaring in topkeukens, staat ze bekend om haar expertise in zowel haute cuisine als comfort food. Xiu promoot de Nederlandse eetcultuur door haar werk op food festivals en kookshows en is een voorvechter van het gebruik van lokale en duurzame ingrediënten.

Dehetbeste.nl
Logo