Hex – Review

In het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek, heerst de Wylerheks al eeuwen lang.
Dood en verderf zaaiend, trekt ze zwijgend door de straten en bezoekt ze jouw bed in de nacht.
Niemand durft haar te trotseren, want het openen van haar mond en ogen zal zorgen voor de ondergang van het hele dorp. Maar wanneer een groep jongeren haar aanwezigheid viral laat gaan, zakt de moderne samenleving af naar middeleeuwse praktijken. HEX is een briljant en volstrekt origineel meesterwerk van Thomas Olde Heuvelt, waar je beter niet mee kunt sollen..
Onze beoordeling
Specificaties
Productafbeeldingen

Hex

Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verdwaald in de duisternis van Beek, Wyler’s heks koud en wreed. HEX ongelooflijk angstaanjagend, een mix van horror en thriller, onmisbaar voor elke fan van de gruwelen van de bovennatuurlijke wereld.
8.4Expert Score

Spanning en angst
8.7
Plot
8.7
Schrikeffect
8.4
Sfeer
8.7
Personages
8.1
Gore-factor
8.4
Originaliteit
7.5
08-07-2023 | Online Sentiment
Wat zegt het internet? HEX is een spannend boek met een meeslepend verhaal en een goed plot. De gedetailleerde schrijfstijl kan soms langdradig zijn, maar zodra het verhaal op gang komt, is het moeilijk om het boek weg te leggen. Het is een aanrader voor horror fans, hoewel sommige lezers het te eng vinden. Het einde kan abrupt zijn en sommige personages hebben inconsistent gedrag, maar over het algemeen is het een fantasierijk en goed geschreven boek dat je op het puntje van je stoel houdt.
Pluspunten
 • Spannend
 • Luguber
 • Fantasierijk
 • Eng
 • Meeslepend verhaal
 • Goed plot
 • Gruwelijk
 • Zeker niet eten bij het einde
 • Grappig
 • Goede verhaallijn
Minpunten
 • Gedrag hoofdpersoon
 • Moest inkomen
 • Duurde even voordat ik er in zat
 • Moeilijk in te komen
 • Afschuwelijke omschrijvingen
 • Abrupt einde
 • Niet aansprekende personages
 • Niet heel verrassend eind
.

Spanning en angst

Betreed Beek en bevang angst.

De HEX belooft een angstaanjagende en bovennatuurlijke thriller te zijn waarin de Wylerheks het kleine dorpje Beek in haar greep houdt. Als horror-fanaat was ik benieuwd naar de mate van spanning en angst die deze roman zou oproepen. En ik kan met zekerheid zeggen: HEX heeft me niet teleurgesteld. Het verhaal is angstaanjagend en weet snel een gevoel van onbehagen op te wekken. Vanaf de eerste pagina’s werd ik meegezogen in een sinistere sfeer en was ik geïntrigreerd door de geheimen die het dorpje Beek verborg. HEX is een sterke combinatie van horror en bovennatuurlijke thriller, die mij als lezer bleef verleiden met dreiging en onheil.

De spanning die HEX oproept is constant voelbaar, terwijl de angst geleidelijk opbouwt. Bij het omschrijven van de Wylerheks wordt Olde Heuvelt erg beeldend en hyperrealistisch. De dichtgenaaide mond en ogen, het zwijgende lopen door de straten en het nachtelijk bezoeken van huizen geeft de heks zoveel krachtige waarheid dat het bijna onmogelijk is om niet meegezogen te worden in de afgrond van angst die het boek teweegbrengt. Niet alleen de heks, maar ook de personages zelf die worstelen met hun eigen demonen leveren een grote bijdrage aan de opbouw van de spanning. Ik heb menig hoofdstuk met ingehouden adem gelezen, omdat de dreiging van de heks en de reacties daarop zo overtuigend waren gebracht.

Bij het lezen van HEX uiteindelijk kreeg ik een knagend gevoel dat me achtervolgde, nog lang nadat ik het boek had weggelegd. De wraak van de Wylerheks is meeslepend en huiveringwekkend, en de manier waarop de personages steeds meer verstrikt raken in hun eigen angst is bloedstollend. HEX is exact het soort boek dat je ’s avonds nog even snel wilt lezen voordat je gaat slapen, maar tegelijkertijd absoluut niet wilt lezen als het donker is. Olde Heuvelt heeft met HEX de lat hoog gelegd voor spannende en bovennatuurlijke literatuur.

Spanning en angst-vooraanzicht1
.

Plot

Griezelige HEX brengt horror tot leven.

Als fan van horrorverhalen was ik erg benieuwd naar de HEX, die door lezers en schrijvers geprezen werd als briljant en volstrekt origineel. Maar als schrijver ben ik altijd kritisch als het gaat om plot en personages. Ik was benieuwd of het verhaal inderdaad coherent was en of het interessant genoeg was om de kijker geboeid te houden. Na het lezen van HEX kan ik concluderen dat de verhaallijnen perfect samenvloeien, het plot is goed doordacht en de personages zijn realistisch en hebben genoeg diepgang om de lezer te boeien.

Een goed plot is cruciaal voor elk verhaal, maar vooral in horrorverhalen waar spanning en angst van fundamenteel belang zijn. HEX stelt hierin niet teleur, het verhaal ontwikkelt zich op een ingenieuze manier en houdt de lezer goed bij de les. De schrijver dompelt je onder in de wereld van de Wylerheks, een wezen dat het dorpje Beek in haar greep houdt en waarvan de ogen nooit geopend mogen worden. De heks manifesteert zich op verschillende manieren, en de schrijver weet het spannend te houden zonder in clichématige angst te vervallen.

Naast een coherent plot is het voor de lezer van belang om zich te kunnen identificeren met de personages in het verhaal. HEX blinkt hierin uit. De personages zijn geen kartonnen figuren, maar door de schrijver tot leven geroepen. De emoties, angsten en twijfels van de personages zijn zo levensecht omschreven dat je als lezer echt meevoelt. Het verhaal draait om een groep jongeren die besluit om de Wylerheks tot onderwerp te maken van hun viral campagne op internet. De gevolgen zijn desastreus en de levens van alle personages veranderen dramatisch.

Alles bij elkaar genomen heeft HEX mijn verwachtingen overtroffen. Thomas Olde Heuvelt heeft een briljant verhaal geschreven dat nog lang blijft nadreunen. Het plot is goed doordacht, de personages zijn levensecht en de setting is interessant. De schrijver weet op een ingenieuze manier horror en spanning in het verhaal te brengen. Van begin tot eind wist hij mijn aandacht vast te houden, en ik kan dit boek aan iedere liefhebber van horrorverhalen aanraden.

Plot-zijaanzicht1
.

Schrikeffect

Laat de HEX je verrassen!

Het begin van de HEX is angstaanjagend, vanaf het eerste moment dat je leest over de dichtgenaaide ogen van de Wylerheks voel je de spanning in je buik. Het is niet zo eng dat je het boek weg wilt gooien, maar toch voel je dat je op het puntje van je stoel moet blijven zitten. Eenmaal verder weet Olde Heuvelt deze spanning vast te houden en verder op te bouwen. Het lijkt alsof hij op elke pagina een nieuwe manier weet te vinden om de lezer angst in te boezemen. Een van de momenten waarop dat het beste lukt, is wanneer de heks fysiek aanwezig is in de kamer waar jij als lezer je bevindt. Je voelt als het ware haar aanwezigheid om je heen en weet dat je op elk moment verrast kan worden.

Olde Heuvelt heeft ook een aantal slimme trucs om de lezer te laten schrikken. Zo weet hij de lezer in een valse veiligheid te wiegen, om vervolgens plotseling toe te slaan. Je wordt als het ware in slaap gesust door de beschrijving van een rustig en vredig dorpje, om vervolgens met een schok wakker geschud te worden wanneer de Wylerheks opduikt. En ook al ben je als lezer goed voorbereid op de schrikeffecten die kunnen komen, toch weet Olde Heuvelt je op het verkeerde been te zetten en je te verrassen met een onverwachte plotwending.

De HEX is niet voor de zwakken van hart. Olde Heuvelt weet op effectieve wijze de sfeer van het boek te bepalen en de rillingen over je rug te laten lopen. Zijn griezelige scenario’s en hyperrealistische beschrijvingen zorgen ervoor dat je niet alleen de angst van de personages voelt, maar deze zelf ook ervaart. Als je een harde horror-en-bovennatuurlijke-thriller zoekt die je tot in de kleinste porie van je lijf laat voelen wat echte angst is, dan is de HEX zeker een aanrader.

.

Sfeer

HEX: ervaar de constante dreiging.

Als we kijken naar HEX, dan kunnen we met zekerheid stellen dat deze film een onheilspellende en beangstigende sfeer creëert. Het pittoreske dorpje Beek wordt al snel een sinister en duister oord, waar de Wylerheks haar grip op de bewoners verstevigt met elke passing scene. Het constant aanwezige gevoel van dreiging is ondraaglijk en dringt onder de huid. Het is knap hoe de film blijft hangen in de hersenen van de kijker, zowel tijdens als na het bekijken van de film.

HEX slaagt erin om de angsten van de kijker te exploiteren en te benutten. Vreselijke scènes bouwen zich op tot een momentum, waarna de spanning losbarst met een schokkende explosie van horror. Het is verfrissend om te zien dat de film niet afhankelijk is van grove schok-effecten, maar juist kiest voor subtiele, knagende angst die de kijker bij de keel grijpt en niet loslaat.

De Wylerheks is na het bekijken van de film meer dan alleen een personage. Het is een aanwezigheid, een dreigende schaduw die constant rond de kijker hangt. De zeventiende-eeuwse vrouw met dichtgenaaide ogen en mond is niet meer weg te denken uit de gedachten van de kijker. Het is interessant om te zien hoe HEX erin slaagt om folklore en het moderne tijdperk naadloos in elkaar te laten overlopen, waardoor de dreiging van het verleden permanent aanwezig blijft.

.

Personages

HEX: waar personages tot leven komen in een wereld van griezelige onzekerheid.

In het hart van HEX staat een intrigerend en griezelig concept: een heks uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen, die elke bewoner van het dorpje Beek gedoemd maakt. Maar de geloofwaardigheid van deze heks ligt in hoe de andere personages ermee omgaan. Van de jongeren die de heks viral willen maken tot de ouderen die alles geheim willen houden, elk personage toont een emotie die begrijpelijk en geloofwaardig is. Dit maakt het gemakkelijker voor de kijker om in het verhaal te stappen en emoties te voelen. De personages voegen een menselijk aspect toe aan het verhaal, wat de kijker in staat stelt om dieper verbinding te maken met de wereld van HEX.

HEX introduceert complexe, rijke personages, elk getroffen door de aanwezigheid van de heks op hun eigen manier. Het gebrek aan informatie over de heks zelf is opzettelijk vaag – alles wat de kijker weet is dat ze er al eeuwen is – dus het zijn de personages die het verhaal vormgeven. De kijker kan door hun ogen kijken en de impact van de heks op de gemeenschap voelen. Maar wat nog belangrijker is, de personages groeien en veranderen gedurende het verhaal. Het is deze groei van de personages waardoor de kijker zich dieper emotioneel betrokken voelt.

Maar personages testen gaat verder dan eenvoudige emoties overbrengen; het gaat ook over de logica waarmee ze handelen. In HEX wordt de emotie van elk personage gebruikt om hun keuzes te sturen. Van de jongere die bang zijn voor de heks en roekeloos worden, tot de ouderen die hun eigen geheimen verborgen willen houden, elk karakter heeft een reden voor hun acties die consistent zijn met hun karakterontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat de personages authentiek blijven en het maakt het makkelijker om te geloven in en te investeren in hun verhaal. Het is dankzij deze consistente personages, geloofwaardigheid en emotionele connectie dat HEX echt schittert.

.

Gore-factor

Hex – Bloedstollend realistisch horrorverhaal.

Als het gaat om horrorfilms, dan draait het allemaal om de gore-factor. En als er één ding opvalt aan “Hex”, dan is het wel de hoeveelheid bloederige scènes. De Wylerheks is angstaanjagend genoeg als ze in het duister opduikt, maar het wordt pas echt eng wanneer ze haar ogen en mond opent. Het bloederige effect is zo realistisch dat het bijna pijnlijk is om naar te kijken. Er is geen gebrek aan onthoofdingen, uitsnijdingen en bloederige gevechten – kortom, dit is een film voor de echte horrorfanatici.

Een ander element dat de gore-factor van “Hex” versterkt, is de manier waarop de heks wordt geportretteerd. Haar huid is verrot en haar gewrichten kronkelen op zo’n manier dat het bijna bovennatuurlijk lijkt. Het bloed stroomt als een fontein uit haar wonden en de onnatuurlijke manier waarop ze zich voortbeweegt is gepresenteerd in een eng realistische manier. De film maakt optimaal gebruik van het contrast tussen deze angstaanjagende creaturen en de nietsvermoedende inwoners van Beek. Het is alsof de heks in een ander universum leeft, waar de dood en verderf overheersen en alles en iedereen ten prooi valt aan haar kwaadaardige macht.

De acteurs in “Hex” spelen de gore-scènes met een rauwheid die versterkt wordt door de hyperrealistische bloederige effecten. De camera zoomt in op ogen die uit hun kassen worden gedrukt en ledematen die worden afgerukt, zonder er ooit te fake uit te zien. Het is indrukwekkend om te zien hoe de acteurs reageren op deze gore, zonder hun personages in een karikatuur te veranderen. “Hex” is een film die de grenzen opzoekt, op zoek naar de meest angstaanjagende, bloederige en gore-scènes. Het is misschien niet voor de zwakke harten, maar voor horrorliefhebbers is het een absolute must-see.

.

Originaliteit

HEX: Originaliteit met wisselend succes.

HEX is zonder twijfel een interessante toevoeging aan het genre. De Wylerheks is een opvallend personage: haar dichtgenaaide mond en ogen zijn gruwelijk en onheilspellend. Het idee dat ze altijd aanwezig is en dat haar ogen nooit geopend mogen worden, zorgt voor een sterk gevoel van spanning en suspense. De heks brengt bovendien een middeleeuwse sfeer met zich mee, wat het verhaal nog rijker maakt. HEX breekt daarom zeker met de conventies van het horror-en-bovennatuurlijke-thriller genre en heeft daarin een vernieuwende twist.

Originaliteit is echter niet genoeg om een verhaal te laten slagen. HEX slaagt er weliswaar in om een uniek uitgangspunt te hebben, maar het verhaal bouwt niet voldoende voort op dit idee. Het is alsof Olde Heuvelt alle interessante dingen heeft gezegd in het concept en er daarna niet in slaagt om het verhaal spannend en interessant te houden. De personages zijn vrij vlak en het tempo blijft te vaak hangen. HEX blijft daarom steken in het leveren van een interessante premisse, zonder dit te overstijgen.

Uiteindelijk blijft HEX een interessant boek en een onderscheidende toevoeging aan het horror-en-bovennatuurlijke-thriller genre, maar het kan niet helemaal voldoen aan de hoge verwachtingen die gewekt worden door de lofbetuigingen van Stephen King en George R.R. Martin. Olde Heuvelt mist het vermogen om de lezers volledig in het verhaal te trekken en te overdonderen. Desalniettemin blijft de Wylerheks een krachtig en dreigend personage, dat op zichzelf al een boeiende ervaring biedt.

.

Hex kopen, ja of nee?

Eind Conclusie

Als je op zoek bent naar een huiveringwekkend verhaal dat je de stuipen op het lijf jaagt, dan is HEX een aanrader. De Wylerheks laat Beek sidderen van angst en de dreiging voelt levensecht. De combinatie van horror en bovennatuurlijke thriller is sterk en de opbouw van de spanning is meesterlijk. Olde Heuvelt slaagt erin om de heks bijna tastbaar te maken en het boek creëert een onheilspellende sfeer die je nog lang bijblijft. Zelfs als het plot niet helemaal aan de verwachtingen van King en Martin voldoet, is HEX nog steeds een interessante en unieke toevoeging aan het genre.

Tijmen

Tijmen

Tijmen, bekend als de 'Tech-Wizard', is een expert in de Nederlandse IT-sector met kennis van systeemarchitectuur en technologische innovatie. Met een Bachelor in Informatica en een Master in Systeem- en Netwerkbeheer, heeft hij gewerkt aan complexe databasesystemen en het verbeteren van back-end efficiëntie voor toonaangevende techbedrijven. Hij maakt tech begrijpelijk voor een breed publiek via zijn voormalige blog 'Tech Tijmen' en verbetert IT-standaarden door middel van consulting, workshops en voortdurende educatie. Tijmen staat in de technologiegemeenschap bekend als een vertrouwde autoriteit en vernieuwer.

Dehetbeste.nl
Logo