Gesluierde jaren – Review

In het meeslepende boek "Gesluierde jaren" neemt Shohreh Feshtali ons mee naar het Iran van de jaren '70 en '80, waar een zeventienjarige moslima wordt geconfronteerd met de angstaanjagende realiteit van een religieus-fundamentalistische staat.
Terwijl razzia's en openbare executies aan de orde van de dag zijn, probeert Shohreh in het geheim haar verboden liefde voor Tiam te beleven.
Samen worden ze gedwongen om gevaarlijke obstakels te overwinnen en constant nieuwe listen te verzinnen om elkaar te kunnen zien. Maar wanneer ze hun vrienden helpen om het land te ontvluchten, slaat het noodlot onverbiddelijk toe. "Gesluierde jaren" is een huiveringwekkend relaas van angst en machteloosheid, maar ook een verhaal van moed en strijd voor vrijheid..
Onze beoordeling
Specificaties
Productafbeeldingen
6.2Expert Score

Recensies
6.3
Schrijvers van
6
06-09-2023 | Online Sentiment
Wat zegt het internet? De autobiografie wordt over het algemeen positief ontvangen. Lezers prijzen het verhaal als ontwapenend mooi en aangrijpend, en benadrukken de kracht en moed van de hoofdpersonen. Het boek wordt aanbevolen en sommige lezers noemen het adembenemend en prachtig geschreven. Een enkele opmerking is dat de schrijfstijl niet van hoog niveau is, maar dit doet niets af aan de indrukwekkende inhoud van het verhaal.
Pluspunten
  • Leest makkelijk
  • Adembenemend
  • Spannend
  • In nederland is het zo slecht nog niet
  • Aangrijpend en onvoorstelbaar
  • Pakkendverhaal
Minpunten
  • Helaas stopte het boek abrupt.
  • Soms wat herhalend
  • Weinig verrassend

Inhoud

Taalnl
BindwijzeE-book
Oorspronkelijke releasedatum26 maart 2021
Aantal pagina’s328
Ebook FormaatAdobe ePub
IllustratiesNee

Betrokkenen

HoofdauteurShohreh Feshtali
HoofduitgeverijBatavia Publishers

Lees mogelijkheden

Lees dit ebook opAndroid (smartphone en tablet) | Kobo e-reader | Desktop (Mac en Windows) | iOS (smartphone en tablet) | Windows (smartphone en tablet)

Overige kenmerken

Editie1
StudieboekNee

Je vindt dit artikel in

CategorieënLiteratuur & Romans Literaire romans Boeken
TaalNederlands
Boek, ebook of luisterboek?Ebook
Beschikbaar in Kobo PlusBeschikbaar in Kobo Plus
Studieboek of algemeenAlgemene boeken
.

Recensies

Duistere liefde, verlangen naar vrijheid.

In “Gesluierde jaren” worden de lezers meegenomen op een emotionele reis door het leven van een zeventienjarige moslima in Iran. Shohreh Feshtali schildert met woorden een ontluisterend beeld van de angsten en gevoelens van machteloosheid die het dagelijks leven van deze jonge vrouw beheersen. Vanaf het moment dat de Islamitische Republiek Iran wordt uitgeroepen, verandert het land drastisch en wordt het een strenge religieuze staat. Razzia’s en openbare executies behoren nu tot de orde van de dag. “Gesluierde jaren” geeft ons een realistische en meeslepende kijk op deze duistere periode in de geschiedenis van Iran.

Het hart van het verhaal in “Gesluierde jaren” is de verboden liefde tussen Shohreh en de knappe Tiam. In een land waar het voor meisjes streng verboden is om contact te hebben met jongens, moeten ze in het geheim elkaar ontmoeten en hun liefde laten opbloeien. Feshtali neemt de lezers mee in hun levensgevaarlijke avonturen en hun constante zoektocht naar manieren om elkaar te kunnen zien. Door de strenge sociale beperkingen en de angst voor ontdekking, worden ze voortdurend gedwongen om nieuwe, gevaarlijke obstakels te overwinnen. “Gesluierde jaren” laat ons de krachtige en verlangende menselijke natuur zien, die zichzelf wil bevrijden, zelfs in de meest beperkende omstandigheden.

Naast het persoonlijke liefdesverhaal van Shohreh en Tiam, is “Gesluierde jaren” ook een getuigenis van de moedige strijd van de hoofdpersoon en haar vrienden om vrijheid te bereiken. Wanneer ze proberen twee vrienden te helpen om het land te ontvluchten, slaat het noodlot toe. Feshtali beschrijft op aangrijpende wijze de angst en het gevaar waarin deze jonge mensen verkeren tijdens hun pogingen om een beter leven te zoeken. “Gesluierde jaren” is niet alleen een roman maar ook een rauwe en bloedstollende getuigenis van een generatie die vocht voor vrijheid en liefde in een wereld die hen dat wilde ontzeggen. Het boek raakt de lezer op een diep emotioneel niveau en zet aan tot nadenken over de waarde van vrijheid en de kracht van het menselijk verlangen naar een beter leven.

Recensies-vooraanzicht1
.

Schrijvers van

Gevaar, vrijheid, liefde in Gesluierde jaren.

In Gesluierde jaren worden we meegenomen in het leven van een zeventienjarige moslima die gevangen zit in een angstige en machteloze situatie. Shohreh Feshtali schetst op indringende wijze het beeld van een land dat van een verwesterde samenleving verandert in een streng religieus-fundamentalistische staat. Razzia’s en openbare executies zijn aan de orde van de dag en meisjes worden verboden om contact te hebben met jongens. Ondanks deze belemmeringen ontmoet de hoofdpersoon in het geheim de knappe Tiam, wiens charme al snel haar hart verovert. Het is een verboden liefde die hen dwingt om voortdurend creatieve listen te verzinnen en levensgevaarlijke obstakels te overwinnen.

Ondanks de vele risico’s die het leven onder het regime met zich meebrengt, is de hoofdpersoon vastbesloten om vrijheid te bereiken. Het verhaal neemt een spannende wending wanneer zij besluit om twee vrienden te helpen om het land te ontvluchten. Maar net wanneer ze denken succes te hebben, slaat het noodlot toe. Gesluierde jaren is een aangrijpende en bloedstollende getuigenis van de strijd die de hoofdpersoon en anderen voerden om toch nog enige vrijheid te kunnen ervaren. Shohreh Feshtali heeft op meesterlijke wijze de angst en machteloosheid van een zeventienjarige moslima weten te vangen en zorgt ervoor dat de lezer op het puntje van zijn stoel zit.

Schrijvers van literaire romans kunnen een fascinerende blik werpen op de realiteit en taboe-onderwerpen aansnijden die anders onbesproken zouden blijven. Shohreh Feshtali is een van deze bekende Nederlandse auteurs die met haar werk een stem geeft aan zeventienjarige moslima’s die leven in een onderdrukkende samenleving. Met Gesluierde jaren laat Feshtali zien dat de zoektocht naar vrijheid niet altijd gemakkelijk is en vaak gepaard gaat met gevaarlijke situaties en hartverscheurende keuzes. Haar literaire roman biedt een diepgaand inzicht in de complexiteit van het menselijk bestaan, waarbij de lezer wordt meegesleept in een wereld vol onzekerheden en moedige strijders voor vrijheid en rechtvaardigheid.

.

Gesluierde jaren kopen, ja of nee?

Eind Conclusie

“Gesluierde jaren” is een aangrijpende roman die de lezers meeneemt op een emotionele reis door het leven van een zeventienjarige moslimvrouw in Iran. Shohreh Feshtali portretteert levendig de angsten en gevoelens van machteloosheid die het dagelijks leven van deze jonge vrouw beheersen. Met de proclamatie van de Islamitische Republiek Iran ondergaat het land een drastische transformatie, waarbij het een strikte religieuze staat wordt waarin invallen en publieke executies aan de orde van de dag zijn. “Gesluierde jaren” biedt een realistische en boeiende inkijk in deze duistere periode in de geschiedenis van Iran. Het hart van het verhaal is de verboden liefde tussen Shohreh en de knappe Tiam. In een land waar meisjes strikt verboden zijn om contact te hebben met jongens, moeten ze elkaar in het geheim ontmoeten en hun liefde koesteren. Feshtali neemt de lezers mee op hun gevaarlijke avonturen en hun voortdurende zoektocht naar manieren om elkaar te zien. De strikte sociale beperkingen en de angst voor ontdekking dwingen hen telkens weer om nieuwe en gevaarlijke obstakels te overwinnen. “Gesluierde jaren” onthult de krachtige en verlangende menselijke natuur die ernaar streeft zichzelf te bevrijden, zelfs in de meest beperkende omstandigheden. Naast het persoonlijke liefdesverhaal van Shohreh en Tiam, getuigt “Gesluierde jaren” ook van de moedige strijd van de protagonist en haar vrienden om vrijheid te verkrijgen. Wanneer ze proberen twee vrienden het land uit te helpen, grijpt het lot in. Feshtali beschrijft op meeslepende wijze de angst en het gevaar waar deze jonge mensen mee te maken krijgen in hun pogingen om een beter leven te zoeken. “Gesluierde jaren” is niet alleen een roman, maar ook een rauw en hartverscheurend getuigenis van een generatie die strijdt voor vrijheid en liefde in een wereld die hen wilde ontkennen. Het boek raakt de lezers diep op emotioneel niveau en zet aan tot reflectie over de waarde van vrijheid en de kracht van menselijk verlangen naar een beter leven.

Aafje

Aafje

Aafje, liefkozend 'De Smaakvolle Strengheid' genoemd, is een invloedrijke figuur in de Nederlandse kunst- en cultuurwereld. Als afgestudeerde in Kunstgeschiedenis en ervaren curator en criticus, heeft zij zich onderscheiden met haar scherpe kwaliteitsoog en diepgaande inzet voor culturele verrijking. Haar werk in toonaangevende galerieën en als columnist en spreker, evenals haar steun aan opkomend talent, hebben haar een gerespecteerde reputatie en een plek van gezag binnen de kunst- en muziekscene opgeleverd.

Dehetbeste.nl
Logo