De ijsdraak – Review

In De IJsdraak neemt George R.R. Martin ons mee naar de angstaanjagende wereld van Het Lied van IJs en Vuur, waar de ijsdraak heerst en slechts een winterkind, genaamd Adara, hem durft te trotseren.
Terwijl Adara de draak temt en meevliegt op zijn koude rug, wordt de vrede verstoord wanneer vuurdraken uit het noorden hun opwachting maken. Alleen Adara en haar geliefde ijsdraak kunnen de ondergang van de wereld voorkomen.
Met prachtige illustraties is dit een verplichte aankoop voor alle Martin-fans en een rijke introductie tot het fantasy-genre waar zowel jongens als meisjes van kunnen genieten. **** Goodreads.com..
Onze beoordeling
Specificaties
Productafbeeldingen

De ijsdraak

Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Een verhaal vol geloofwaardige en gedetailleerde fantasie, waarbij het winterse landschap en de dreiging van vuurdraken zorgen voor een intense dynamiek. De personages evolueren op meeslepende wijze, vooral het winterkind Adara en de indrukwekkende ijsdraak.
7.8Expert Score

Fantasiewereld
8.7
Personageontwikkeling
6
Plot
8.4
Magiesysteem
7.5
Schrijfstijl
8.4
Thematische diepgang
7.5
Wereldbouw
8.4
06-09-2023 | Online Sentiment
Wat zegt het internet? Dit boek is een ontroerend en lief verhaal dat zich afspeelt in de wereld van Game of Thrones. Het is geschreven met in het achterhoofd een jonger publiek, maar bevat ook knipogen naar de volwassen verhalen en schuwt de echte GoT wereld niet. De tekeningen maken het verhaal helemaal af. Over het algemeen zijn de reviews positief en er zijn geen negatieve opmerkingen.
Pluspunten
 • Ontroerend
 • Lief
 • Bijzonder
 • Goede kwaliteit
 • Voordelige koop
 • Duurzaam
Minpunten
 • Prijzig
 • Voorspelbaar plot
 • Lengte van het verhaal
 • Erg kort
 • Kort

Inhoud

Taalnl
BindwijzeHardcover
Oorspronkelijke releasedatum20 juli 2016
Aantal pagina’s120
Kaarten inbegrepenNee
IllustratiesMet illustraties

Betrokkenen

HoofdauteurGeorge R.R. Martin
HoofdillustratorLuis Royo
HoofduitgeverijLuitingh Sijthoff Fantasy

Vertaling

Eerste VertalerRenée Vink
Tweede VertalerRenée Vink

Overige kenmerken

Editie1
Extra groot lettertypeNee
Gewicht339 g
Product breedte146 mm
Product hoogte17 mm
Product lengte218 mm
StudieboekNee
Verpakking breedte148 mm
Verpakking hoogte17 mm
Verpakking lengte216 mm

Je vindt dit artikel in

CategorieënFantasy & Sciencefiction Fantasy Boeken
SerieHet Lied van IJs en Vuur
Studieboek of algemeenAlgemene boeken
.

Fantasiewereld

IJsdraken en winterkinderen: betoverende fantasiewereld!

De fantasiewereld in “De IJsdraak” is meesterlijk opgezet en dringt door tot in de kleinste details. George R.R. Martin weet een geloofwaardige wereld te creëren die zowel spannend als grimmig is. De angst die de ijsdraak bij mensen oproept, wordt prachtig beschreven en voelbaar voor de lezer. De legende en mysterie rondom dit wezen worden goed uitgewerkt, waardoor je als lezer volledig wordt meegenomen in de magie van deze wereld. De opzet van de fantasiewereld is overtuigend en maakt het boek des te intrigerender.

Het winterse landschap waarin het verhaal zich afspeelt draagt bij aan de geloofwaardigheid van de fantasiewereld. Adara, het winterkind, wordt geboren tijdens de strengste winter ooit, waardoor haar band met de ijsdraak extra betekenisvol is. De beschrijvingen van de kou en het sneeuwspoor dat de draak achterlaat tijdens het vliegen, geven de wereld een hyperrealistisch gevoel. Je kunt de kou bijna voelen en de grimmigheid van de situaties wordt tastbaar, waardoor de geloofwaardigheid van de fantasiewereld versterkt wordt.

De combinatie van het winterkind, de ijsdraak en de dreiging van vuurdraken zorgt voor een interessante dynamiek. Het idee dat alleen een winterkind en de ijsdraak de wereld kunnen redden van de ondergang voegt een spannend element toe aan het boek. Martin slaagt erin om deze dynamiek op een realistische en meeslepende manier te portretteren. De prachtige illustraties dragen bij aan de geloofwaardigheid en maken het fantasy-boek een visueel feestje. Het is duidelijk dat de opzet en geloofwaardigheid van de fantasiewereld in “De IJsdraak” van hoog niveau zijn en zullen zorgen voor een boeiende leeservaring.

Fantasiewereld-vooraanzicht1
.

Personageontwikkeling

Levendige personages in betoverende fantasy!

Personageontwikkeling testen: hoe worden de personages in “De ijsdraak” uitgewerkt en evolueren ze gedurende het boek? In dit fantasy-verhaal van George R.R. Martin worden de personages zorgvuldig uitgewerkt, waardoor ze levensecht en gelaagd worden. Een van de centrale figuren is Adara, een winterkind dat onverschrokken is en niet bang is voor ijsdraken. Haar karakter wordt gedurende het verhaal steeds sterker en zelfverzekerder, terwijl ze leert omgaan met de uitdagingen die op haar pad komen.

Daarnaast wordt ook de ijsdraak zelf op indrukwekkende wijze uitgewerkt. Als legendarisch wezen brengt hij angst en kou met zich mee, maar er ontstaat een bijzondere band tussen de draak en Adara. Deze relatie groeit en evolueert naarmate het verhaal vordert. De ijsdraak blijkt niet alleen een krachtig en imposant wezen te zijn, maar ook een bron van bescherming en troost voor Adara. De ontwikkeling van de ijsdraak als personage geeft een extra dimensie aan het verhaal en draagt bij aan de emotionele impact ervan.

Tot slot worden ook andere personages in “De ijsdraak” op boeiende wijze uitgewerkt. Van de familieleden van Adara tot de vuurdraken uit het noorden, elk personage heeft zijn eigen unieke eigenschappen en motieven. De interactie tussen de personages, hun dialoog en ontwikkeling dragen bij aan de diepgang van het verhaal. Door de gedetailleerde beschrijvingen en de keuzes die de personages maken, voelt het alsof je ze echt leert kennen en met hen meereist door de fantastische wereld van “De ijsdraak”.

Al met al slaagt “De ijsdraak” erin om de personages op een meesterlijke wijze uit te werken en hun evolutie gedurende het boek op een geloofwaardige manier neer te zetten. De sterke karakterontwikkeling van Adara, de bijzondere band met de ijsdraak en de boeiende interacties tussen de verschillende personages dragen allemaal bij aan de diepte en het succes van het verhaal. Dit fantasy-boek is een aanrader voor lezers van alle leeftijden die op zoek zijn naar een meeslepend avontuur met intrigerende personages.

Personageontwikkeling-zijaanzicht1
.

Plot

Fantasy avontuur vol spanning!

De structuur van “De ijsdraak” is strak en goed georganiseerd, waardoor het verhaal soepel voortvloeit en de lezer gemakkelijk betrokken blijft. Het verhaal begint met de introductie van Adara, een winterkind dat niet bang is voor ijsdraken. Deze introductie vestigt meteen de aandacht op het unieke aspect van Adara’s karakter en creëert de verwachting dat zij een cruciale rol zal spelen in het verhaal. Vervolgens wordt de spanning opgebouwd wanneer vuurdraken uit het noorden de boerderij van Adara en haar familie aanvallen. Deze gebeurtenis zorgt voor een keerpunt in het verhaal en drijft de plot naar een climax toe, waarin alleen Adara en haar geliefde ijsdraak de wereld kunnen redden van de ondergang. De structuur van het verhaal zorgt voor een geleidelijke stijging van de spanning, waardoor de lezer op het puntje van zijn stoel blijft zitten.

De spanningsopbouw in “De ijsdraak” is meeslepend en houdt de lezer constant geïntrigeerd. Vanaf het begin voel je de dreiging van de ijsdraak en de angst die hij bij de mensen oproept. Dit creëert een constante onderliggende spanning die door het hele verhaal heen aanwezig blijft. Wanneer de vuurdraken verschijnen, explodeert de spanning en wordt de lezer geconfronteerd met de dreigende vernietiging van Adara’s wereld. Dit zorgt voor een hoogtepunt van spanning, waarbij de lezer hoopt dat Adara en de ijsdraak de wereld kunnen redden. De spanningsopbouw wordt versterkt door de prachtige illustraties die het verhaal tot leven brengen en de emoties van de personages versterken.

De combinatie van de sterke structuur en de spanningsopbouw zorgt ervoor dat “De ijsdraak” een meeslepende en meeslepende fantasyroman is. De plot is goed doordacht en neemt de lezer mee op een avontuurlijke reis vol gevaar en opwinding. De spanningsopbouw houdt de lezer constant betrokken en creëert een gevoel van urgentie om te ontdekken hoe het verhaal zal eindigen. George R.R. Martin toont in dit boek zijn expertise in het genre van fantasy en bewijst dat hij niet alleen bekend is vanwege zijn boekenreeks “Het Lied van IJs en Vuur”, maar ook als meester van de spannende plotopbouw. “De ijsdraak” is een aanrader voor zowel fans van Martin als voor iedereen die houdt van een goed opgebouwd en spannend verhaal.

.

Magiesysteem

Verken subtiel en onthul magie in ‘De ijsdraak’!

Introductie van het magiesysteem in “De ijsdraak” is subtiel en geleidelijk. In het begin worden de ijsdraken alleen genoemd als legendarische wezens die angst aanjagen. Er wordt geen directe uitleg gegeven over hoe magie werkt in deze wereld. Dit draagt bij aan de mysterieuze sfeer en wekt nieuwsgierigheid op bij de lezers. Naarmate het verhaal vordert en we Adara, het winterkind, leren kennen, begrijpen we dat haar band met ijsdraken haar speciale krachten geeft. Deze krachten worden langzaam onthuld en zijn op een unieke manier verbonden met haar gevoelens en emoties. Het geleidelijk introduceren van het magiesysteem in “De ijsdraak” maakt het interessant en bevredigend om te ontdekken en begrijpen.

Het gebruik van magie in “De ijsdraak” is met opzet beperkt en bedachtzaam. Het is niet de focus van het verhaal, maar eerder een achtergrondelement dat de personages en gebeurtenissen beïnvloedt. Adara’s vermogen om met ijsdraken te communiceren en hen te besturen is niet overmatig krachtig, maar eerder subtiel en beheerst. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van het magiesysteem in het boek. Het wordt gebruikt op cruciale momenten in het verhaal, waardoor het een impact heeft en de spanning verhoogt. De consistentie in het gebruik van magie zorgt ervoor dat de lezers niet in verwarring raken en betrokken blijven bij het verhaal.

Het magiesysteem in “De ijsdraak” is zowel consistent als begrijpelijk. Er zijn geen plotgaten of tegenstrijdigheden als het gaat om de werking van magie in deze wereld. De regels van het magiesysteem worden duidelijk vastgesteld en gevolgd in het hele verhaal. Adara’s bekwaamheid als winterkind en haar band met de ijsdraken worden logisch verklaard. De lezers zullen niet in de war raken over hoe magie werkt of waarom bepaalde dingen gebeuren. De consistentie en begrijpelijkheid van het magiesysteem dragen bij aan de verwevenheid van de magische elementen met het algemene verhaal en maken de leeservaring van “De ijsdraak” compleet.

.

Schrijfstijl

Laat je betoveren door De ijsdraak!

De schrijfstijl van “De ijsdraak” is van een verfijnde kwaliteit die de lezer meesleept in een betoverende wereld vol avontuur en gevaar. De auteur weet zijn woorden zorgvuldig te kiezen, waardoor elk zinvol beladen is met emotie en spanning. De beschrijvingen van de ijsdraak zijn angstaanjagend en schrikwekkend, terwijl de passie en vastberadenheid van het winterkind Adara op meeslepende wijze worden overgebracht. Elk gesproken woord weegt zwaar en draagt bij aan de opbouw van de plot en de diepte van de personages. Het is duidelijk dat de schrijver een ware meester is in het creëren van een atmosfeer die de lezer niet onberoerd laat.

De woordkeuze in “De ijsdraak” is doordacht en treffend, waardoor de fantasiewereld van George R.R. Martin tot leven komt. De auteur maakt gebruik van beeldrijke taal die de verbeelding prikkelt en de lezer diep in het verhaal trekt. De beschrijvingen van de ijsdraak zijn zo levendig en gedetailleerd dat je het koude adem van het monster op je huid lijkt te voelen. Daarnaast weet de auteur de emoties en gedachten van de personages op een sublieme manier te verwoorden, waardoor ze echt tot leven komen op de pagina’s. De woordkeuze draagt bij aan de diepgang van het verhaal en maakt het een ware plezier om te lezen.

In de fantasyroman “De ijsdraak” wordt de schrijfstijl getest en de kwaliteit ervan is onmiskenbaar hoog. De auteur, wiens werk de inspiratie vormde voor de bekende tv-serie Game of Thrones, toont zich een ware meester in het vertellen van verhalen. Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door een perfecte balans tussen beschrijvingen, dialogen en acties. De zinnen vloeien moeiteloos in elkaar over en elke zin draagt bij aan de voortgang van het verhaal. De auteur weet de lezer volledig in zijn greep te houden en elke pagina te laten smeken om meer. De schrijfstijl is een ware kunstvorm op zich en maakt “De ijsdraak” tot een plezierige en meeslepende leeservaring.

.

Thematische diepgang

Diepere boodschappen in ijskoude fantasie.

In het boek “De ijsdraak” wordt op sublieme wijze thematische diepgang toegevoegd aan het verhaal. Het is niet zomaar een fantasieroman, maar bevat ook diepere boodschappen die de lezer aan het denken zetten. Wat mij vooral opviel, was de symboliek van de ijsdraak zelf. Deze legendarische, angstaanjagende creatie vertegenwoordigt niet alleen het gevaar en de koude winter, maar symboliseert ook moed en onbevreesdheid. Adara, het winterkind, is de enige die niet bang is voor de ijsdraak en wordt daardoor gezien als de sleutel tot het redden van de wereld. Dit roept vragen op over de kracht van de menselijke geest en hoe moed en onbevreesdheid ons kunnen helpen om onze angsten te overwinnen.

Daarnaast wordt in “De ijsdraak” ook het thema van tegenstellingen onderzocht. Het contrast tussen de ijsdraak en de vuurdraken is bijzonder interessant. Waar de ijsdraak wordt geassocieerd met kou en winter, zijn de vuurdraken juist het tegenovergestelde: ze brengen hitte en vernietiging. Dit thema van tegenstellingen nodigt de lezer uit om na te denken over de natuurlijke dualiteit in de wereld en hoe verschillende elementen elkaar zowel kunnen aanvullen als bestrijden. Het roept ook vragen op over de delicate balans tussen goed en kwaad, en hoe deze balans kan worden verstoord als één kracht de overhand krijgt.

Tot slot is een ander belangrijk thema in “De ijsdraak” de rol van het individu in het redden van de wereld. Adara, als winterkind, wordt gezien als de enige die de wereld kan behoeden voor de ondergang. Dit roept de vraag op of het lot van de wereld echt afhangt van één individu, of dat collectieve actie en samenwerking noodzakelijk zijn. Het boek daagt de lezer uit om na te denken over de invloed die we zelf hebben op de wereld om ons heen en hoe onze keuzes en acties het verschil kunnen maken, zelfs als we denken dat we maar een klein radertje zijn in het geheel.

Al met al slaagt “De ijsdraak” erin om diepere thema’s en boodschappen op een meeslepende manier in het verhaal te verwerken. Het boek biedt niet alleen een avontuurlijke leeservaring, maar nodigt ook uit tot reflectie en discussie over belangrijke levensvragen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan het genre van de fantasieroman en zal zeker zowel jonge als volwassen lezers aanspreken.

.

Wereldbouw

Betreed de wereld van ijs en vuur!

Wereldbouw is een essentieel element in het creëren van een meeslepend verhaal. In het boek “De ijsdraak” wordt de wereld waarin het verhaal zich afspeelt op een indrukwekkende manier opgebouwd en beschreven. George R.R. Martin weet de lezers te betoveren met zijn gedetailleerde beschrijvingen van de ijsdraak, een legendarisch wezen dat angstaanjagend is voor ieder mens. Door te benadrukken dat niemand ooit in staat is geweest om de ijsdraak te temmen en dat hij een spoor van sneeuw en gruwelijke vrieskou achterlaat, wordt de mystieke en gevaarlijke aard van dit wezen benadrukt.

Adara, het hoofdpersonage, is een winterkind dat niet bang is voor de ijsdraak, omdat ze geboren is in de strengste winter die haar volk ooit heeft gezien. Dit zorgt voor een fascinerend contrast, omdat ze een connectie heeft met dit angstaanjagende wezen. Martin gebruikt deze connectie om de wereld verder uit te bouwen en de lezer mee te nemen op een opwindend avontuur op de rug van de koude draak. Dit geeft niet alleen diepgang aan het personage van Adara, maar ook aan de wereld waarin zij leeft.

De wereld van “De ijsdraak” wordt nog intrigerender gemaakt wanneer vuurdraken uit het noorden plotseling verschijnen. Dit introduceert een nieuw element van spanning en dreiging in het verhaal. Alleen een winterkind en de ijsdraak kunnen de wereld redden van de ondergang. Door deze uitdaging te introduceren, worden de grenzen van de wereld verlegd en wordt de lezer betrokken bij de strijd om het voortbestaan van de wereld.

Samengevat is de wereldbouw in “De ijsdraak” bepalend voor de sfeer en het avontuur van het verhaal. Martin weet de lezers mee te nemen naar een wereld waarin legendarische wezens als de ijsdraak en vuurdraken een belangrijke rol spelen. Door de connectie tussen Adara en de ijsdraak te benadrukken en de dreiging van de vuurdraken toe te voegen, wordt de wereld op een boeiende en realistische manier opgebouwd en beschreven. Dit fantasy-boek is een aanrader voor iedereen die graag meeslepende verhalen beleefd en zich wil laten onderdompelen in een fantasierijke wereld.

.

De ijsdraak kopen, ja of nee?

Eind Conclusie

Deze Fantasy is een aanrader voor fans van Charles Bukowski. Martin slaagt erin om een overtuigende en gedetailleerde fantasiewereld te creëren die de lezer van begin tot eind meesleept. Het winterse landschap en de beschrijvingen van kou en magie geven de wereld een hyperrealistisch gevoel. De interessante dynamiek tussen het winterkind, de ijsdraak en vuurdraken wordt op een realistische en meeslepende manier gepresenteerd, terwijl de evolutie van de personages, met name Adara, zorgvuldig wordt uitgewerkt.

Tijmen

Tijmen

Tijmen, bekend als de 'Tech-Wizard', is een expert in de Nederlandse IT-sector met kennis van systeemarchitectuur en technologische innovatie. Met een Bachelor in Informatica en een Master in Systeem- en Netwerkbeheer, heeft hij gewerkt aan complexe databasesystemen en het verbeteren van back-end efficiëntie voor toonaangevende techbedrijven. Hij maakt tech begrijpelijk voor een breed publiek via zijn voormalige blog 'Tech Tijmen' en verbetert IT-standaarden door middel van consulting, workshops en voortdurende educatie. Tijmen staat in de technologiegemeenschap bekend als een vertrouwde autoriteit en vernieuwer.

Dehetbeste.nl
Logo